Is zure regen schadelijk of valt dat mee?

Zure regen.

Vanmorgen werd ik rond 4 uur wakker gemaakt door moedertje natuur die grote regendruppels tegen ons raam gooide. Herinneringen aan de Holland Koi Show van verleden jaar gingen door mijn gedachten, waar we ook zulke hoosbuien hadden maar toen in een tentje sliepen. Lachend dacht ik nog even aan de zure regen. Regen die de pH van de vijver helemaal omver zou gooien en viel ik toch weer in slaap.

Effect op de vijver?

Later bij mijn eerste kop koffie realiseerde ik, dat ik eigenlijk helemaal niet weet hoe zuur (zure)regen is… En als je dat niet weet, weet je ook niet wat het effect kan zijn op de vijver. Dus hebben we de testset erbij gepakt en zijn we de bloementuin in gegaan opzoek naar een emmer of zo waar wat regenwater in verzameld was.

Naar mijn verwachting was het water niet zo zuur dat een normale testset het niet kan meten. Ik kwam uit op een pH rond de 6,5. Maar wat heeft dat dan voor effect op de vijver? Aan de pH van de vijver kon ik nog niet veel zien, die zat nog steeds op 8. Maar het regende natuurlijk ook nog maar 1 nacht.Adviesgroep Koi en vijver - pH verschil bij mengen regen met vijverwater.

Stel dat de vijver voor de helft vol loopt met regenwater wat is de pH dan?

Ik kwam uit op een pH van 7,5 Maar hoe groot is de kans dat je na veel regen een verhouding van 50% vijverwater en 50% regenwater krijgt??

Conclusie

Na wat mengsels van vijverwater en regenwater te hebben gemaakt durf ik wel te concluderen dat ‘zure’ regen niet veel invloed heeft op de gemiddelde koivijver. De kans dat er door normale regenbuien een mengsel ontstaat met meer dan 50% regenwater lijkt me heel klein. Maar indien er constructies zijn toegepast waarbij verversing met regenwater wordt gedaan, kan het mogelijk zijn dat regenwater wel voor een plotselinge pH verandering zorgt. De testen zijn maar eenmalig uitgevoerd met een normale druppelset (en met water uit een regenbui).

Geen harde conclusie

Wetenschappelijk natuurlijk veel te weinig om harde conclusies te trekken. Ik hoop echter wel dat u na het lezen van deze tekst zich geen zorgen meer maakt over uw koi als het een dag regent.

Tekst en foto: René Grootscholten

About The Author

Geef een reactie

Related Posts