Het bijhouden van een logboek

Op het moment dat er problemen zijn en u krijgt een adviseur / koiarts over de vloer, dan zal deze vragen gaan stellen over de geschiedenis van de vijver. Het helpt als u dan kunt terugkijken in een logboek wanneer wat is voorgevallen.

Daarom raden wij alle beginnende vijveraars aan een logboek te gebruiken. Het nut hiervan is bij een oudere vijver, waar geen verbouwingen meer aan zijn en geen nieuwe vissen bij komen  minder groot, maar dat wil niet zeggen dat u dan geen logboek bij mag houden.

Waarom een logboek?

Enkele zaken zijn belangrijk te onthouden. Zijn er wijzigingen gemaakt  aan het systeem?, is er een behandeling geweest?, nieuwe vissen… Op het moment dat het gebeurt is het heel duidelijk wat er is gebeurt, maar als er enkele weken later problemen zijn en u krijgt hulp / advies bij de vijver, dan is het meestal moeilijk terug te halen wat er precies is gebeurt de laatste maanden. En juist de geschiedenis is belangrijk bij het oplossen van problemen.

 

Klik op de afbeelding om deze pagina
van het logboek te openen.

Koi

logboek Adviesgroep Koi en vijver - pagina koi
logboek Adviesgroep Koi en vijver – pagina koi

Op het blad Koi wordt bijgehouden welke koi, wanneer gekocht zijn. Waar ze gekocht zijn en of de Koi een quarantaine heeft ondergaan. Er is ruimte voor opmerkingen en voor diverse lengte metingen.

 

Watercontrole’s

logboek Adviesgroep Koi en vijver - pagina water
logboek Adviesgroep Koi en vijver – pagina water

Op het blad watercontroles worden de resultaten bijgehouden van alle watermetingen. Het is hierbij niet altijd noodzakelijk alle testen uit te voeren. Vult u de vijver bijvoorbeeld met kraanwater, dan is een meting op ijzer niet vaak nodig, terwijl als u bronwater gebruikt dit juist wel belangrijk is.

 

Onderhoud

logboek Adviesgroep Koi en vijver - pagina onderhoud
logboek Adviesgroep Koi en vijver – pagina onderhoud

Op het blad onderhoud is ruimte om alle wijzigingen aan de vijver te documenteren.

 

Behandeling

logboek Adviesgroep Koi en vijver - pagina behandeling
logboek Adviesgroep Koi en vijver – pagina behandeling

Misschien wel het belangrijkste wat in een logboek wordt bijgehouden staat op de pagina van behandelingen. Wanneer is welke behandeling waar uitgevoerd? Bij problemen is het echt noodzakelijk te weten wat (qua behandelingen) de geschiedenis van de vijver is.

About The Author

Related Posts