Water: pH-waarde

Gezond water is het belangrijkste van onze vijver. Immers hierin leven onze koi. Een vaak gehoord gezegde is: “Koi houden is water houden”. Daarmee wordt bedoeld dat als we onze vissen gezond willen houden, wij ervoor moeten zorgen dat er een gezonde leefomgeving is, dus kwalitatief goed water.  De pH-waarde is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat is pH ?

De pH is een cijfer dat de zuurgraad van het water aangeeft. pH-waardes lopen van 0 tot 14 waarbij 1 de zuurtegraad het hoogst is en bij 14 het meest basisch (tegenovergestelde van zuur). Een pH van 7 word gezien als neutraal. Belangrijk om te weten is dat de tussenliggende waardes keer tien zijn. Een pH-waarde van 9 zal dus 10 keer zo basisch zijn als een pH van 8, en 100 keer zo basisch als een pH van 7 (10 maal 10).

Adviesgroep koi en vijver, schaal pH-waarde
pH schaal, Koi houden van een pH tussen de 7 en de 8

Hoe test je de pH-waarde?

De meest betrouwbare manier van testen is door een druppelset te gebruiken. Volg de instructies van deze set en hanteer de eventueel aanbevolen wachttijd.

Wat te doen bij een te afwijkende pH-waarde?

Het belangrijkste is dat wij ons bewust zijn dat onze koi gevoelig zijn voor een verandering in de pH. Als hierin gestuurd moet worden, zal dit geleidelijk moeten gaan.
Als om welke reden dan ook de pH gezakt is naar een waarde onder de 6, dan kunnen we niet zomaar al het water verversen. Dit zal geleidelijk moeten gebeuren verdeeld over verschillende dagen.

De pH van het water wordt ook stabiel gehouden door de KH. Dit komt in de vijver door met kraanwater te verversen.
De pH beïnvloeden met middeltjes raden wij af.

Interessante links:

Wikipedia Wikipedia – pH
KoiQuestion van accuzuur tot gootsteenontstopper
voorkom een crash met kraanwater
Cursus Cursussen waterkwaliteit

About The Author

Related Posts