Bacteriedrukmeting – Uitleg

Bacteriedruk in de vijver

Uw Koi gedragen zich raar? Liggen ze loom op de bodem? Hebben wondjes of noem het maar op. Dan is het tijd om eens goed naar de het complete plaatje te kijken. Dus: de vijver, het filter, de kwaliteit van het water én de Koi. Wat is er aan de hand, waardoor de vissen niet gezond zijn?
Soms is er met de standaard controles geen oorzaak te vinden. De kwaliteit van het water is goed. En er zijn geen parasieten te vinden op de Koi. Maar toch zien ze er ziek uit. Of worden kleine wondjes elke keer grote wonden die maar niet willen genezen. Hierbij zou een Bacteriedrukmeting dan inzicht kunnen geven in een mogelijke oplossing.

Adviesgroep Koi en vijver - Koi met (bacterien) wond
Bacteriën in de wond zorgen voor een slechte genezing.

Een bacteriedrukmeting geeft een indicatie van de hoeveelheid bacteriën in het vijverwater. Deze test brengt de autotrofe (goede en filtrerende) bacteriën, maar ook de heterotrofe bacteriën, die soms ziekteverwekkend (pathogeen) kunnen zijn  in beeld. Juist deze slechte bacteriën bezorgen menig koi liefhebber de laatste jaren veel kopzorgen. Ziekte ontstaat doordat juist deze slechte bacteriën de mogelijkheid krijgen om zich ineens explosief te gaan ontwikkelen.

In een vijver leven alle bacteriën naast elkaar, al is de veronderstelling wel, dat de goede bacteriën zich meestal vasthechten aan een oppervlakte en dat de slechte bacteriën los in het water leven. De (betaalbare) testen maken echter geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. En geven een algemene indruk. Door ervaring is er wel een grens gevonden waarbij we kunnen stellen of de vijver een lage, normale of juist hoge bacteriedruk heeft.

Waarom de bacteriën tellen?

Als er teveel bacteriën in de vijver aanwezig zijn, dan zorgt dat er voor dat uw Koi continu worden aangevallen op hun weerstand. Daarna zullen ze verzwakken. Dit met mogelijk vervelende gevolgen. Maar een lage bacteriedruk hoeft niet te betekenen dat er geen problemen zijn. En een hoge bacteriedruk hoeft ook niet te betekenen dat er wel problemen zijn. De bacteriedruk geeft echter wel inzicht en een mogelijke verklaring voor problemen waarvan de oorzaak niet zichtbaar van is.
Natuurlijk is het ondoenlijk om één voor één alle bacteriën te tellen. Daarom gebruiken wij een indicatie kaart. Hiermee worden de kolonies bacteriën mee in beeld gebracht. Deze kaart wordt nadat wij hem retour ontvangen hebben, minimaal 24 uur in een warme omgeving bewaard. Door de samenstelling van deze kaartjes, worden de kolonies met bacteriën zichtbaar.

Adviesgroep koi en vijver - Bacteriedrukmeting en Totalcount voorbeeld
Bacteriedruk in beeld gebracht

Bacteriedrukmeting testsets

Adviesgroep Koi en vijver heeft 3 verschillende testsets:

Enkele set voor één meting compleet, kosten € 25,-

Adviesgroep koi en vijver: Bacteriedrukmeting complete set Met deze set krijt u alle benodigdheden om eenmalig een meting uit te voeren. De set bestaat uit:

 • Handleiding
 • Pipet voor het druppelen van het water op de kaart
 • Retourenveloppe (met postzegel)
 • Antwoordkaart
 • Bacteriedruk testkaart

Dubbele set voor twee metingen compleet, kosten € 35,-

Adviesgroep koi en vijver: Bacteriedrukmeting complete set 2 metingen Hiermee krijt u alle benodigdheden om twee keer een meting uit te voeren. De set bestaat uit:

 • Duidelijke handleiding
 • Pipet voor het druppelen van het water op de kaart
 • Twee retourenveloppen (met postzegel)
 • Antwoordkaarten
 • Twee bacteriedruk testkaarten

Met een bacteriedrukmeting krijgt u duidelijkheid in een mogelijk aanwezige probleemveroorzaker.

Werkwijze bacteriedrukmeting:

 1. vul het aanvraagformulier in
 2. betaal de onkostenvergoeding voor de bacteriedrukmeting (via bank of QR-code)
 3. wij versturen de gekozen set zo snel mogelijk naar u toe
 4. bewaar de kaartjes ingepakt in een zakje (zonder lucht erin) in de koelkast
 5. druppel volgens de handleiding uw vijverwater op de testkaart
 6. vul op het formulier duidelijk uw gegevens in
 7. stuur de testkaart en het formulier retour in de bijgesloten retour enveloppe
 8. zodra de uitslag bekend is, ontvangt u deze inclusief aanvullend advies per mail

 —   LET OP!!!   —
De bacteriedruk testkaarten zijn na ontvangst minimaal 2 maanden houdbaar, mist luchtdicht verpakt en in de koelkast bewaard.