Evenwicht in een “Koi” vijver, wat wordt daar nu mee bedoeld?

Evenwicht en Balans in een “Koi” vijver.


Een grote plas water. Daarin koi of andere vissen. Eventueel wat planten en natuurlijk een filtersysteem  … de koi vijver?

Adviesgroep Koi en vijver - Evenwicht

We moeten ervoor zorgen dat er een goede leefomgeving voor de vissen wordt gecreëerd. Een waarin ze kunnen doorgroeien. En in een uitstekende gezondheid blijven.

De praktijk wijst uit dat dit best moeilijk is!
Misschien is het goed om eerst eens te benoemen welke factoren de balans kunnen verstoren:

  • Te veel vissen
  • Een ontoereikend filtersysteem,
  • Ondeskundig beheer.

Met als gevolg; een niet optimale, of zelfs slechte leefomgeving voor de koi!

Dit veroorzaakt stress. Stress is een bron van erg veel problemen.
Eigenlijk draait alles in onze hobby om de kwaliteit van het water. Het is dus ontzettend belangrijk om te weten wat u kunt doen om deze waterkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden.

De juiste verhoudingen!

Koi produceren behoorlijk veel afvalstoffen. Een goed filtersysteem moet er voor zorgen dat zo snel mogelijk weer wordt verwijderd. De zichtbare maar vooral de onzichtbare vervuiling.
Bij de aanleg van een vijver moet er al over worden nagedacht hoeveel vissen de vijver gaan bewonen. Daarna kan de filtercapaciteit hier op worden afgestemd. Immers het filter moet alle afvalstoffen opruimen. Een regel die vaak gehanteerd wordt is, dat er maximaal één vis per kuub water kan worden gehouden. Als de vissen nog klein zijn lijkt dit niet veel. Maar koi groeien snel. In veel gevallen zal bij grotere vissen deze regel niet meer van toepassing zijn. Dan hebben ze zelfs nog meer ruimte nodig om gezond te blijven.

Inzicht

Als de basis is aangelegd, is het aan de eigenaar om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hierbij is wel enig inzicht voor nodig. Het is belangrijk om te weten welke processen zich in de vijver afspelen.
De watertemperatuur en het voerbeleid spelen hierbij een hele grote rol!
Daarnaast moet u ook weten wat de functie van  het filter is. Waarom het zo belangrijk is om wekelijks een gedeelte van het water te verversen. En welke kwaliteit voer u voert.

Rust. Regelmaat. Reinheid. Kennis en Discipline zijn de sleutelwoorden voor succesvol vijveren.

Want dit leidt naar Evenwicht en Balans!
(het gaat niet vanzelf)

Tekst en foto’s: Alie de Boer.

About The Author

Related Posts