Water: Nitriet-waarde

Gezond water is het belangrijkste van onze vijver. Immers hierin leven onze koi. Een vaak gehoord gezegde is: “Koi houden is water houden”. Daarmee wordt bedoeld dat als we onze vissen gezond willen houden, wij ervoor moeten zorgen dat er een gezonde leefomgeving is, dus kwalitatief goed water. De Nitriet-waarde is hier een belangrijk onderdeel van. Hoe belangrijks is de Nitriet-waarde?

Wat is Nitriet?

Nitriet is een afvalstof die vrij komt bij het afbreken van Ammoniak in onze filters. Het is een uiterst giftige stof en moet daarom ook zo snel mogelijk worden afgebroken (in hetzelfde biologisch filter). Uiteindelijk zal het worden omgezet in Nitraat, een voedingsstof voor planten.

Adviesgroep Koi en vijver: Stikstofkringloop Nitriet-waarde
Stikstofkringloop – Nitriet is de 2e stap in deze kringloop

Hoe test je de Nitriet-waarde?

De meest betrouwbare manier van testen is door een druppelset te gebruiken. Volg de instructies van deze set en hanteer de eventueel aanbevolen wachttijd.

Wat te doen bij een te hoge Nitriet-waarde?

Een concentratie van 0,2 mg per liter vijverwater is op den duur al schadelijk voor de vissen. Door veel te verversen kan de Nitriet uit de vijver worden gehaald. Regelmatig meten is van belang om te kijken of de concentratie Nitriet in het water toe of afneemt.

Eventueel kan het toevoegen van Zout aan het water (2kg/m3). Zout zorgt ervoor dat de problemen die een koi heeft met een te hoge Nitriet concentratie kleiner worden. Het is dus geen oplossing, maar helpt de koi, terwijl de vijver eigenaar het Nitriet probleem op lost.
Let hierbij wel op, Zout wordt ook gebruikt om Zeoliet (zie Ammoniak) te regenereren. Als er Zeoliet in de vijver wordt gebruikt, kan niet tegelijkertijd Zout aan het water worden toegevoegd (immers de Zout zorgt ervoor dat de Ammoniak uit de Zeoliet vrij komt).

Interessante links:

Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Nitriet
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeoliet
KoiQuestion http://koiquestion.com/nl/2017/04/08/mooi-groen-is-niet-lelijk/
 InterKoi  http://www.interkoi.eu/nieuws/column-van-rini/meten-is-weten-2
Cursus http://koitoday.nl/cursussen/waterkwaliteit

About The Author

Related Posts