Water: Nitraat-waarde

Gezond water is het belangrijkste van onze vijver. Immers hierin leven onze koi. Een vaak gehoord gezegde is: “Koi houden is water houden”. Daarmee wordt bedoeld dat als we onze vissen gezond willen houden, wij ervoor moeten zorgen dat er een gezonde leefomgeving is, dus kwalitatief goed water. Hoe belangrijks is de Nitraat-waarde?

Wat is Nitraat?

Nitraat is een voedingstof voor planten. Het komt in onze vijver doordat het filter Ammoniak omzet in Nitriet en daarna in Nitraat. Ofschoon het niet echt schadelijk is voor de vissen, is het niet raadzaam de waarde te hoog op te laten lopen. Maar daar waar Ammoniak en Nitriet juist helemaal niet aanwezig horen te zijn in het water, is een Nitraat-waarde kleiner dan 50 geen enkel probleem.

Adviesgroep Koi en vijver:Stikstofkringloop
Stikstofkringloop – Nitraat is de 3e stap in deze kringloop

 

Hoe test je de Nitraat-waarde?

De meest betrouwbare manier van testen is door een druppelset te gebruiken. Volg de instructies van deze set en hanteer de eventueel aanbevolen wachttijd.

Wat te doen bij een te hoge Nitraat-waarde?

Nitraat is de laatste stof van de kringloop en wordt in de natuur opgenomen door planten. Omdat de verhouding planten – water – vissen in de vijver niet te vergelijken is met de natuur, heeft een vijver een filter nodig. Daarmee wordt het water schoon gemaakt van zichtbaar en onzichtbaar vuil. Als alle giftige stoffen uit het water zijn, blijft er Nitraat over.
Deze kunnen we alleen uit de vijver halen door te verversen.

Interessante links:

Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Nitraat
KoiQuestion http://koiquestion.com/nl/2016/04/12/ammoniak-ammonium-en-ammonia-lekker-verwarrend/
Interkoi  http://www.interkoi.eu/nieuws/column-van-rini/meten-is-weten-3
Cursus http://koitoday.nl/cursussen/waterkwaliteit

About The Author

Related Posts