Trichodina

Trichodina / Trichodinella

Adviesgroep-Koi-en-vijver-Trichodina

Trichodina

Trichodina vermeerderd zich door rechtstreekse celdeling. Als de omstandigheden (stress situaties) juist zijn kan de vermeerdering heel snel gaan.

Levenscyclus: Trichodina vermeerdert zich door rechtstreekse celdeling.
Als de omstandigheden (stress situaties) juist zijn kan de vermeerdering heel snel gaan.

Categorie: Celiaat of wimpeldiertje, een ééncellig organisme. Een schotelvormig protozo met rondom trilhaartjes (vormvast).
Verschillende families van de Trichodinae vallen onder deze naam, Trichodinella is wat kleiner en hardnekkiger dan Trichodina.

 

 

Symptomen van een infectie met Trichodina: Verhoogde slijmproductie, flitsen, springen, luchthappen, lusteloosheid en op de bodem liggen. Aangetaste kieuwen en huidbeschadiging.
(Sterfte vooral bij jonge vissen)

Bijeffecten: Door beschadiging en verzwakking krijgen andere parasieten een kans om toe te slaan. Ook kunnen er heel gemakkelijk bacteriële infecties ontstaan.

Adviesgroep Koi en vijver - Trichodina

Trichodina

Adviesgroep Koi en vijver - Trichodina

Trichodina

 

 

 

 

 

 

Hoe te herkennen:  Onder de microscoop bij een vergroting van 40-100x
Een schotelvormige parasiet (ongeveer 50 micron) met een heel herkenbare hakenkrans aan de onderzijde. Maakt een voortdurende ronddraaiende beweging waarbij er door de haakjes delen van de huid of kieuwen worden afgeschraapt. De los geschraapte cellen dienen als voedsel. Een vis kan daardoor bijna kaal gegeten worden waardoor hij zijn beschermlaag verliest.
Kaal gegeten en dode vissen worden snel verlaten.

Ontstaan: De Trichodina wordt ook wel een vuilwaterparasiet genoemd, al gaat dat lang niet altijd op. Deze parasiet slaat toe op het moment dat de vis een verminderde weerstand heeft.

Behandeling: Meestal is één behandeling genoeg.
Dit is het meest effectief met Kaliumpermanganaat.
In sommige gevallen zijn Trichodina erg hardnekkig en kan de behandeling met K.P. tot 3 dagen achter elkaar worden herhaald.

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!

Medicatie: Kaliumpermanganaat, Formaldehyde/Malachietgroen, Acriflavine, Chloramine T.

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting tijdens de behandeling, zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit, verwijder absorberende materialen zoals zeoliet of actieve kool. Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend! Vergeet niet om jezelf goed te beschermen door het dragen handschoenen en beschermende kleding (veiligheidsbril en mondkapje).