Test je waterkwaliteit

Ook dit jaar testen we weer jouw (vijver) waterkwaliteit op de KoiCave koishow bij boomkwekerij de Vossenberg. Neem je water mee of koop daar een thuis-test.

Waterkwaliteit, daar draait alles om bij het houden van Koi.

Het internet staat vol met waterkwaliteit / koi-gerelateerde-tips. Van klei en knoflook tot uitgebreide schema’s hoe een ideaal filter er uit hoort te zien. Maar welke info klopt, welke info is reclame en welke eigenlijk gewoon onzin? Adviesgroep Koi en vijver helpt u graag door het verstrekken van objectieve informatie over het houden van koi. Wat betreft de waterkwaliteit zijn onze koi niet al te moeilijk of veeleisend. Een stabiele pH tussen de 7 en de 8 en (nagenoeg) geen ammoniak of nitriet. Het klinkt eenvoudig, maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Op onze website staat onder het kopje Advies – water vol met tips hoe de kwaliteit te meten en wat te doen bij….

Adviesgroep Koi en vijver - Controle van water is noodzakelijk om juiste hoeveelheid voer goed af te stemmen

Waarom de bacteriën tellen?

Als er teveel bacteriën in de vijver aanwezig zijn, dan zorgt dat er voor dat je Koi continu worden aangevallen op hun weerstand. Daarna zullen ze verzwakken. Dit met mogelijk vervelende gevolgen. Maar een lage bacteriedruk hoeft niet te betekenen dat er geen problemen zijn. En een hoge bacteriedruk hoeft ook niet te betekenen dat er wel problemen zijn. De bacteriedruk geeft echter wel inzicht en een mogelijke verklaring voor problemen waarvan de oorzaak niet zichtbaar van is.
Natuurlijk is het ondoenlijk om één voor één alle bacteriën te tellen. Daarom gebruiken wij een indicatie kaart. Hiermee worden de kolonies bacteriën mee in beeld gebracht. Deze kaart wordt nadat wij hem retour ontvangen hebben, minimaal 24 uur in een warme omgeving bewaard. Door de samenstelling van deze kaartjes, worden de kolonies met bacteriën zichtbaar.

Adviesgroep koi en vijver - Bacteriedrukmeting en Totalcount voorbeeld
Bacteriedruk in beeld gebracht

Gecombineerde water en bacteriedruk test tijdens 3e koicave koishow de Vossenberg.

Tijdens de koishow op 18 en 19 mei zal Adviesgroep Koi en vijver wederom vijverwater testen. Dit jaar combineren wij de watertest met een bacteriedruk meting als je je vijverwater mee neemt naar de koishow. Neem je geen water mee, dan kan je de materialen mee krijgen om thuis een bacteriedruk kaartje te bemonsteren en retour te sturen. In beide gevallen zijn de kosten slechts € 5,-.

Water meenemen naar de show:
Wij testen je water op pH, KH, NH34, NO2 en NO3. Daarnaast bemonsteren wij een bacteriedruk kaart en krijg je per mail zsm de uitslag.
Kosten zijn €5,-

Geen water mee naar de show?
Je krijgt van ons een bacteriedruk testkaart, pipet instructies en een retour enveloppe om thuis de kaart te bemonsteren.
Kosten zijn €5,-Doe mee en vul onderstaande gegevens in.

Wij zien jullie graag in onze stand tijdens de 3e koicave koishow de Vossenberg!