Parasieten, Medicatie, Bacteriën en virussen

Parasieten. Medicatie. Bacteriën en virussen

Elke hobbyist kent ze wel. Parasieten, Bacteriën en virussen. Ongetwijfeld heeft u met de eerste al te maken gehad. Hopelijk niet met de laatste. Op deze pagina bespreken wij de meest voorkomende parasieten. Geven u uitleg bij de medicatie tegen parasieten. En bespreken wij het verschil tussen bacteriën en virussen. 

Parasieten

Huidworm in slijmlaag

Huidworm

We proberen er alles aan te doen om onze Koi gezond te houden. Maar dat is lang niet altijd zo makkelijk. Zeker als de weerstand in het voorjaar wat zwakker is. Dan krijgt de Koi vaak last van parasieten.

Parasieten zijn vrijwel altijd alleen met een microscoop te zien. Dus mensen die beweren dat de vissen last hebben van Trichodina, omdat zijn buurman ook Trichodina had en de vissen zich precies hetzelfde gedragen heeft, hebben het hoogst waarschijnlijk mis.

Parasieten in beeld gebracht

Hier kunt u informatie vinden over de meest voorkomende parasieten bij Koi.

Medicatie

Medicatie

Medicatie, soms ontkomen we er niet aan

Start nooit een behandeling zonder daartoe bewezen aanleiding. “Mijn koi springen, dus hebben ze last van wormen. Daar ga ik tegen behandelen” is gewoon onzin. Zorg eerst dat u weet waar de Koi last van heeft. Daarna maak u een gedegen behandelplan op. En dan pas start u de behandeling.

Bij het gebruik van medicijnen is nooit te garanderen of het goed zal gaan. Want meerdere factoren hebben hier invloed op. zoals:

  • De hoogte van de dosering.
  • De conditie van de Koi
  • de waterparameters
  • en de watertemperatuur

Ook is tegen veel medicijnen in de loop der tijd resistentie opgetreden.

De Adviesgroep mag u geen advies geven welke medicijnen te gebruiken. Wij zijn immers geen arts. Op onze site hebben wij zoveel mogelijk informatie verzameld over de medicijnen. Adviesgroep Koi en vijver is niet aansprakelijk voor de gevolgen van medicijngebruik.

Medicatie

Medicatie Hier kunt u informatie vinden over verschillende medicijnen. Ook de werkzame stoffen waaruit medicatie bestaat is opgenomen.
Veel commerciële producten bestaan uit een mix van deze werkzame stoffen. Hiermee kunt u een vergelijking maken tussen de misselen.

Bacteriën

Een bacterie is vele malen groter dan een virus

Een bacterie (blauw) is vele malen groter dan een virus (roze)

Bacteriële problemen hebben een oorzaak. Alleen door deze oorzaak weg te nemen voorkomt u erger. Een hoge bacteriedruk zorgt ervoor dat kleine wondjes niet snel genezen maar groter worden. Hierdoor zal de Koi qua gezondheid steeds verder achteruit gaat.
Soms is het niet te voorkomen. Uw koi moet geholpen worden met een antibiotica. Probeer zoveel mogelijk te bepalen welke antibiotica de beste resultaten geeft. Een breed spectrum antibiotica mag nooit de voorkeur hebben bij een behandeling (zie ook deze info en wikipedia).

Virussen

Virus (COVID-19)

het welbekende Covid-19 virus

Qua virussen kent iedereen natuurlijk het Corona virus. In de Koi wereld is KHV wel de bekendste. Maar helaas ook de meest dodelijke. Hieronder geven wij daar meer uitleg over. Echter ook hoe te handelen bij een virus in de vijver.

Adviesgroep Koi en vijver is niet aansprakelijk.
Niet voor het gebruik van medicatie en niet voor de gevolgen hiervan.
Dit is geheel voor eigen risico.

Bacteriën / Virus

Adviesgroep Koi en vijver - Bacterie Hier kunt u informatie vinden over bacteriën, virussen. En het gebruik van antibiotica in de koihobby.