Koi vangen moeilijk? Niet met de juiste materialen!

Basismaterialen voor de Koihobbyist!

Adviesgroep Koi en vijver: Materaal

Japans straattafereel na het afvangen van een mudpond

Vroeg of later zal het nodig zijn om uw vissen te vangen! 

Dit kan zijn omdat u ze graag jaarlijks wilt meten en inspecteren of omdat de vis afwijkend gedrag vertoond waardoor het noodzakelijk is om een afstrijkje te maken (een beetje slijmhuid wegschrapen) voor microscopisch onderzoek. Om de vissen niet te beschadigen en zo weinig mogelijk stress te bezorgen hebt u een aantal basis materialen nodig:
  • Een bowl, meetbak of een inspectievat,
  • Een Japans schepnet,
  • Een Koisok.

De verschillende keuzes hieronder voor u op een rijtje.

Een bowl, meetbak of een inspectievat

Adviesgroep Koi en vijver: Materaal

Meetbak

Er zijn verschillende soorten en types verkrijgbaar:

  • Een gesloten meetbak.
    Deze is het meest geschikt om koi te inspecteren te meten, of om afstrijkjes te maken (de bak is erg handig en wordt over het algemeen het vaakst gebruikt!).
  • De drijvende koi basket.
    Deze bak blijft drijven, en heeft een deksel, ideaal dus om een koi “even” in gevangen en apart te houden van andere vissen. Veel dealers maken hier gebruik van door geselecteerde vissen aan klanten te tonen (deze bak is niet geschikt voor het nemen van afstrijkjes).
  • Of een “blauw” inspectie- / of show vat. Dit is een rond gesloten watervat (deze vaten worden ook vaak gebruikt voor koifotografie).

Zorg voor een voldoende ruime bak omdat kleine vissen snel groter worden!

Adviesgroep Koi en vijver: Materaal

Show vat

Een Japans schepnet

Ook in dit assortiment is voldoende keus.
Deze netten zijn speciaal ontworpen om koi te vangen. Ze zijn ondiep en hebben een voldoende diameter, de koi kan niet verstrikt raken en heeft minder kans zich te beschadigen aan de randen van het schepnet. De meeste fouten gebeuren nog vaak doordat de koi in een te klein, of verkeerd schepnet wordt gevangen.

Adviesgroep Koi en vijver: Materaal

Japans schepnet

 

Een Koisok

Adviesgroep Koi en vijver: Materaal

Koisok

Een koisok is aan beide kanten open en heeft aan één kant een handvat. De koi kan zich hierin niet verstrengelen en is beperkt in zijn bewegingen wat het transport gemakkelijker en minder stressvol maakt.

Voor het overzetten van koi naar een bowl naast de vijver kan een waterdoorlatende koisok worden gebruikt, als u iets verder moet lopen (b.v. van q-bak naar vijver) dan is de waterdichte koisok zeer geschikt (welke u kiest hangt ook enigszins van een persoonlijke voorkeur af).


Een koisok is een veilige methode om een Koi van de ene plaats naar de andere te brengen. Met als voorwaarde dat de afstand niet te groot is.

 

Voor aansluitend advies kunt u altijd bij uw dealer terecht.

 

Tekst en foto: Alie de Boer