Kieuwworm Dactylogyrus

Kieuwworm (Dactylogyrus)

Adviesgroep Koi en vijver - Kieuwworm

Kieuwworm

De kieuwworm is een uitwendige eierleggende koi parasiet. Door zijn levenscyclus is er een meermalige behandeling met medicatie nodig.

Levenscyclus: De kieuwworm is een eierleggende uitwendige parasiet, de eitjes verlaten de vis en komen vervolgens in de vijver uit (afhankelijk van de watertemperatuur).
Uitgekomen wormen gaan daarna weer op zoek naar een nieuwe gastheer.
– Volwassen kieuwwormen kunnen 4-8 dagen overleven buiten een vis, na het uitkomen van de eitjes kunnen de larven maar een paar uur zonder gastheer. De eitjes kunnen een langere tijd sluimerend in de vijver aanwezig zijn.

Categorie: Wormachtige.

 

Adviesgroep Koi en vijver - Kieuwworm

Kieuwworm

Symptomen: Kopschudden, lucht happen, schuren, springen, het gesloten houden van één kieuwdeksel, schichtig of achteruit zwemmen, overmatige slijmproductie in de kieuwen, lusteloosheid.

Bijeffecten: Bacteriële infecties, schimmel, protozoa (Trichodina) door verminderde weerstand, wondjes en beschadigde of verlies van slijmhuid.

Hoe te herkennen: Onder de microscoop door middel van een huidafstrijkje, bij een vergroting van 40-100x. De Kieuwworm is  0,1 – 0,3 mm. Heeft twee grote haken en een krans van kleinere haakjes. De kopkant is in vieren gedeeld. Met vier duidelijk herkenbare oogvlekken.

Adviesgroep Koi en vijver - Huidworm versus Kieuwworm

 

Behandeling Kieuwworm: Als er meerdere exemplaren worden gevonden, twee of drie keer behandelen. Eitjes zijn ongevoelig voor de meeste middelen. De doseerfrequentie is afhankelijk van de watertemperatuur en de werkingsduur van het middel.

Doseerfrequentie:
Algemeen advies: na 7 dagen

20 graden 5 dagen
15 graden 7 dagen
10 graden 10 dagen
4-6 graden 13 dagen

*Bij lagere  temperaturen (< > 4 graden)  niet behandelen!

Medicatie: Let op! Tegen een aantal middelen is reeds resistentie opgetreden, waardoor er een hogere dosering nodig is. (of overgaan naar een andere werkzame stof!)

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.

Medicatie: FlubendazolePraziquantel Mebendazol – Triclam – Gyrodex – Expara – Lernex.