Chilodonella uncinata

Chilodonella uncinata

Chilodonella is een ééncellige Koi parasiet die zich vermenigvuldigd door rechtstreekse celdeling. Een boonvormig falgellaat, herkenbaar aan zijn beweging.

Levenscyclus: Vermeerdering door rechtstreekse celdeling.
Dit kan onder ideale omstandigheden heel snel gaan.

Categorie: Protozoa of oerdiertje, een ciliaat of wimpeldiertje.
Chilodonella is een ééncellig dierlijk organisme.

Adviesgroep Koi en vijver

Chilodonella

Symptomen: Chilodonella tast de huid en kieuwen aan en is in het beginstadium alleen op de kieuwen te vinden. Daarna vertroebeling van de slijmhuid (vooral rondom de nek), versnelde ademhaling, schuren met de kieuwdeksels over objecten.
In een ver gevorderd stadium: loslaten delen van de (slijm)huid, luchthappen, hangen aan de oppervlakte, apathisch gedrag en uiteindelijk sterfte.

Bijeffecten: Door de aantasting en beschadiging van de (slijm)huid krijgen bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers een kans.

Hoe te herkennen: Onder microscoop door middel van een huidafstrijkje bij een vergroting vanaf 100-400x. Chilodonella is een niervormige vormvaste parasiet, 100-150 micron groot met rondom trilhaartjes. Hij heeft lengtestrepen, een celkern en een inkeping voor voedselopname. Beweegt een beetje robotachtig als een botsauto. (hele specifieke herkenbare beweging)

Oorzaak: Een verminderde weerstand van de vis.
Dit kan zijn ontstaan door: een slechte waterkwaliteit, stress of door een beschadiging.
De oorzaak van een uitbraak is niet altijd herleidbaar.

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel, volg hierbij de aanwijzingen uit de bijsluiter van de fabrikant.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!

Behandelen: Een éénmalige behandeling met een hoge zoutconcentratie van 7 gram per liter, gedurende enkele dagen is meestal genoeg om deze parasiet te doden. (alleen in een behandelbak)

Medicatie: Kaliumpermanganaat, Formaldehyde en Malachietgroen, Chloramine T, Acriflavine

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting tijdens de behandeling, zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit, verwijder absorberende materialen zoals zeoliet of actieve kool enz. Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend! Vergeet niet om jezelf goed te beschermen door het dragen handschoenen en beschermende  kleding. (veiligheidsbril en mondkapje)