Ankerworm

Ankerworm (Lernea cyprinacea)

De ankerworm is een uitwendige koi parasiet. Door zijn omvang kan een parasiet met een pincet worden verwijderd. De ankerworm is eierleggend.

Levenscyclus:  Alleen de vrouwtjes hechten zich aan de Koi. De eieren worden aan het eind van het lichaam gedragen. Na loskomen van de eieren kunnen er binnen 3 dagen weer nieuwe eieren zijn. De larven zwemmen rond op zoek naar een nieuwe gastheer.

Categorie: Kreeftachtige

Adviesgroep Koi en vijver - Parasiet

Symptomen: Kleine wormpjes (met oog zichtbaar) steken tussen de schubben uit. De schub waar de worm onder zit zal gaan ontsteken. Op den duur ontstaat hier een wond waar andere parasieten gebruik van maken.

Bijeffecten: Bacteriële infecties, schimmel, protozoa (Trichodina) door verminderde weerstand, wondjes en beschadigde of verlies van slijmhuid.

Hoe te herkennen: Met het blote oog of onder de microscoop bij een vergroting van 40-100x.
Langwerpig met een haak / anker structuur aan de kop. Eierzakjes aan het eind.

 

Behandeling Ankerworm: Als er enkele exemplaren worden gevonden, met een pincet verwijderen en de wondjes ontsmetten met Betadine. Bij meerdere zouden alle vissen tijdelijk uit de vijver moeten en de vijver een week bij 25-29 graden Celcius (of langer bij koudere temperaturen) leeg laten. Zolang wel de zichtbare ankerwormen verwijderen en veel water verversen.
De volwassen exemplaren zouden resistent zijn tegen behandeling, de larven nog niet.

 

Medicatie: Let op! Tegen een aantal middelen is reeds resistentie opgetreden, waardoor er een hogere dosering nodig is. (of overgaan naar een andere werkzame stof!)

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.

Medicatie: Difubenzuron.