Uitleg adviesbezoek

Uitleg Adviesbezoek

Zijn er koi die afwijkend gedrag vertonen, twijfelt u over de gezondheid van uw koi of over de kwaliteit van het vijverwater? De ‘Adviesgroep Koi en vijver’ weet raad! Deze onafhankelijke adviesgroep bestaat uit een groep enthousiaste, serieuze vrijwilligers die graag langs willen komen om uw vijver en vissen te controleren. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen wij advies “op maat” geven. Wij geven graag uitleg over het adviesbezoek, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Adviesgroep Koi en vijver - Microscopisch onderzoek

Microscopisch onderzoek

Wat kunt u verwachten?

  • Vijver en filtersysteem worden bekeken,
  • De waterkwaliteit wordt getest,
  • Microscopisch onderzoek van uw koi,
  • Diagnose parasieten en behandeladvies,
  • Duidelijk advies tijdens ons bezoek,
  • De mogelijkheid om een bacteriedrukmeting te laten uitvoeren,
  • Na afloop van het bezoek wordt een overzichtelijk, uitgewerkt rapport nagezonden.

Hoe ziet een adviesbezoek er uit?

Na kennismaking wordt eerst het probleem uitvoerig besproken, hieruit komt soms al een bepaalde aanleiding tot het probleem naar voren. Daarna wordt het vijverwater getest omdat hier veel uit af te leiden valt. Dit “water” is immers de leefomgeving van uw dierbare vissen en ze zijn daarbij aangewezen op uw zorg. We zullen proberen u enig inzicht te geven in de processen die zich allemaal afspelen in de vijver. Hierbij hoort natuurlijk vanzelfsprekend het filtersysteem, want dit is het eigenlijke hart van uw vijver. Dit systeem moet er voor zorg dragen dat het zichtbare vuil en de onzichtbare afvalstoffen worden verwijderd uit het water. Ook hier zullen we proberen u uitleg, inzicht en nuttige tips bij te geven.

Bovendien zijn er diverse parasieten die uw vissen het leven zuur kunnen maken. We nemen afstrijkjes van verschillende vissen (schrapen een beetje slijmhuid weg) en kunnen daarna onder de microscoop bekijken met welke plaaggeesten we mogelijk te maken hebben. Via deze werkwijze krijgt u een beter overzicht van uw vijver en we geven advies om het probleem aan te pakken, in sommige gevallen zal worden doorverwezen naar een gespecialiseerde koi-arts.

Bij twijfel kan ook het vijverwater worden onderzocht op de aanwezigheid van (de hoeveelheid) bacteriën. Hiervoor nemen wij dan een watermonster mee en daarvan krijgt u later de uitslag. Na afloop van het bezoek volgt er een verslag van onze bevindingen en hierin staan nogmaals de adviezen uitgewerkt zodat u er een overzichtelijk naslagwerk aan overhoudt.

Wie komen er bij u advies geven?

De leden van de Adviesgroep voor Koi en vijver zijn allemaal onafhankelijke vrijwilligers die aangetoond veel ervaring hebben in de hobby. Zij hebben en een gedegen opleiding op het hoogst mogelijke niveau (met certificering) op Koi-gebied genoten. Ook wordt deze kennis regelmatig onderhouden door jaarlijkse bijscholing en kennisdeling. “Kwaliteit staat hoog in het vaandel”.
We streven naar een landelijke dekking, zodat hulp door het hele land kan worden aangeboden. Op de website kunt u zien waar de dichtstbijzijnde adviseur woont. Na uw aanvraag zullen wij proberen om zo snel mogelijk een afspraak met u te maken. (houd er wel rekening mee dat de vrijwilligers deze dienst naast hun eigen baan verlenen).

Wat zijn de kosten?

Binnen een reistijd (enkele reis) van maximaal 3 kwartier vragen we een vergoeding van € 30,-. Buiten deze afstand zal worden besproken of het haalbaar is om een bezoek te realiseren. Wordt er in overleg besloten een bacteriedrukmeting uit te voeren, dan kost dit € 15,- extra.

Hoe vraagt u een bezoek aan?

Vul op deze pagina het formulier volledig in en één van onze adviseurs neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Zie ook onze: voorwaarden en beperkingen.