De winter-vijvercheck

Poppetje bij kalender voor wintercheck

“Heb jij een winter-vijvercheck gedaan?”
 In de wandelgangen hoor ik de vraag best vaak en ook op Facebook komt het regelmatig langs. Wat houd dat in, een winter-vijvercheck? En is dat nu echt wel nodig?

Met een winter-vijvercheck wordt vaak bedoeld dat er een afstrijkje wordt gemaakt van de vissen voordat de winter begint. Dit om zeker te weten dat de vissen schoon zijn als ze de winter in gaan. Maar een goede winter-vijvercheck gaat veel verder. Het is de bedoeling dat de complete vijver, filter en alles daaromheen wordt gecontroleerd. Zijn we klaar voor een periode waarbij de temperatuur onder nul komt? Kunnen er buizen bevriezen en zo ja, wat is dan de schade en is het te voorkomen? Bewaar ik mijn voer goed en hoe behoud ik toezicht op mijn vissen?Is een winter-vijvercheck nodig?

Eigenlijk is het net als met je auto en de cv-ketel. Als het normale onderhoud goed is, dan is een extra controle vlak voor de winter niet nodig. Maar het kan ook geen kwaad. Is de verversing van je vijver zo op orde dat de waterkwaliteit de hele zomer tiptop in orde was, dan is het aannemelijk dat het in de winter ook zo is (je blijft immers in de winter gewoon verversen). Heb je bij de aanleg van de vijver rekening gehouden met de winter, dan zal de vorst beveiliging ook wel in orde zijn…. En zijn de vissen de hele zomer gezond geweest, dan is de kans klein dat dat nu ineens anders is. Maar dit zijn allemaal aannames en het kan geen kwaad een en ander een keer extra te (laten) controleren.

De winter-vijvercheck mag in elk geval geen rede zijn om
daarna 4 maanden niet om te kijken naar de vijver.


Wat te controleren?

Feitelijk zou alles moeten worden gecontroleerd. Hieronder sommen we top 5 op van de controles die minimaal in een winter-vijvercheck horen voor te komen.

 1. Gezondheid vissen
  Zijn de vissen gezond, hebben ze wonden of parasieten? Adviesgroep Koi en vijver kan u hierbij helpen! Wij komen bij uw vijver kijken en controleren enkele vissen op wonden en parasieten (hier lees je daar meer over).
 2. Waterkwaliteit
  Hoe is de waterkwaliteit. Test uw water op de aanwezigheid van giftige stoffen zoals ammoniak en nitriet. Maar controleer ook of de pH nog op een veilige waarde is en is de KH(buffer) nog hoog genoeg? De adviesgroep test bij een bezoek aan uw vijver de waterkwaliteit voor u.
 3. Bacteriedruk
  Zijn er plaatsen waar vuil ophoopt? Is het filter schoon? Is de doorstroming van de pomp(en) in orde? Dit zijn vaak de oorzaak van een hoge bacteriedruk. Als de bacteriedruk te hoog is heeft dit invloed op de weerstand van de vissen en juist die moet in de winterperiode in orde zijn. Adviesgroep Koi en vijver kan de bacteriedruk voor u testen (nu met 10,- korting)
 4. Vorst bescherming
  Zijn de leidingen beschermd tegen de vorst? Ligt er ergens een slang waar nog water in zit? Hoe is de opstelling van de luchtpomp en gebruik je een winterkap? De adviesgroep heeft op de website verschillende artikelen staan over vijvers in de winter. Deze zijn zeker de moeite waard eens door te lezen!
 5. Ouderdom van….
  Dit punt is meer voor de voorjaar-vijvercheck, maar hoe staat het met de houdbaarheid van je voer en watertestsets? Wist u bijvoorbeeld dat een water-testset 6 maanden na openen zijn betrouwbaarheid verliest?

Samengevat

Een winter-vijvercheck is natuurlijk niet verplicht en veel punten daarvan zijn vanzelfsprekend. Het meeste doe je waarschijnlijk al bij het normale onderhoud aan de vijver. Het meten van de bacteriedruk kunt u samen met Adviesgroep Koi en vijver uitvoeren, wat wel een goede indicatie geeft hoe ‘schoon’ de vijver de winter in gaat.
Om de koi op parasieten te controleren moet er een afstrijkje worden gemaakt. Ook hier kan Adviesgroep Koi en vijver u bij helpen.

About The Author

Related Posts