Frank is Chapter Caveman bij de Koi Cave. De Koi Cave is denk wel de jongste en hardst groeiende vereniging op het gebied van Koi in Nederland. Wat begon als “gezellig biertje doen bij de vijver” ergens in Brabant is nu uitgelopen tot een heuse vereniging.
Het bestuur van ‘de Cave’ heeft het serieus opgezet. In elke provincie zijn een aantal vrijwilligers gezocht die als aanspreekpunt functioneren. Hebben leden van de vereniging vragen of problemen dan kunnen ze daar als eerste terecht. Deze vrijwilligers noemen ze de Chapter Caveman.
Frank is een van deze vrijwilligers voor de provincie Noord Holland. Tijdens onze kennismaking leer ik hem kennen als een jonge kerel vol energie en enthousiasme. Er was geen specifiek probleem als reden voor het adviesbezoek. Frank wou graag een gehele vijvercheck en eens een op een sparren over verbeterpunten bij zijn vijver.
“Als je met een vraag loopt is het prettig deze gericht aan iemand te kunnen stellen. Zou je dat op Facebook doen, dan krijg je (te)veel verschillende goed bedoelde adviezen. Zie daar maar eens de juiste uit te halen”.
Aangekomen op locatie tref ik een vijver aan die bijna klaar is. Het filter is nog niet afgewerkt en op de rand staat nog een oude bak die als plantenfilter is gebruikt.
![Vijver van Frank](https://adviesgroepkoienvijver.nl/wp-content/uploads/Nieuws/Berichten/Adviesgroep-Koi-en-vijver-Vijver-van-Frank.png)
Stap voor stap nemen wij de hele vijver en het filter door. Het is prettig dat Frank ervoor gekozen heeft een deel van het filter in zijn schuur op te stellen. Daar is het toch wel een graadje warmer in de winter, wat alleen maar in zijn voordeel kan zijn.
De vijver is nog geen jaar oud en de kwaliteit van het water is nog niet optimaal. We meten een kleine hoeveelheid ammonia in het water en een serieuze hoeveelheid nitriet. Omdat 75% van de ammonia uit de kieuwen van de vissen komt, is het van belang dat ook in de winter gewoon water wordt ververst.
Een startend filter, iets teveel vissen in de vijver en een (te) lage flow. Kortom problemen die we bij heel veel eerste vijvers zien, die eenvoudig te verhelpen zijn met meer waterverversing. Ons gesprek ging vooral over het verbeteren van de flow. Hoeveel water moet er worden rondgepompt in een vijver van 15 m3?
Watercirculatie
Hoe vaak moet al het vijverwater door het filter heen per uur / dag?
Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Het belangrijkste is dat het plaatje compleet is. De combinatie van filter, hoeveelheid vissen (+voer) en flow zorgt voor een bepaalde waterkwaliteit. Als die kwaliteit niet goed is, dan zal er wat moeten gebeuren.
Qua techniek zijn er verschillende manieren om een bepaalde flow te halen. In een artikel over waterflow hebben wij meer uitleg gegeven over de weerstand die water ondervindt bij de stroming door buizen. Dit artikel staat hier.
![Frank bij computer](https://adviesgroepkoienvijver.nl/wp-content/uploads/Nieuws/Berichten/Adviesgroep-Koi-en-vijver-Frank.-bij-vijver.png)
Voor informatie met betrekking tot het verbeteren van zijn waterflow.
Als Chapter Caveman zal je ongetwijfeld wel eens te maken krijgen met vragen over gezondheid en of techniek. De Adviesgroep zal de Koi Cave daarin blijven ondersteunen.
Al weer veel te snel kwam er een eind aan het bezoek. Ik kijk terug op een leuke kennismaking en een leuke vijver. Frank, zet de besproken puntjes op de i. Als dat lukt zal je volgend seizoen, op de rand van je vijver, kunnen genieten van heerlijke gerechten uit de buitenkeuken. 😉
Wil jij van ons bezoek aan jouw vijver ook en verslagje op deze site? Vraag de adviseur dan naar de mogelijkheden!
Dit verslag is niet bedoeld om de vijver eigenaar nog een keer extra te wijzen op wat er fout was bij zijn vijver. Het doel is om over eventuele problemen te informeren zodat iedereen er van kan leren en dezelfde problemen bij zijn/haar eigen vijver kan voorkomen.