Ruud Besems

Adviesgroep Koi en vijver adviseur: Ruud Besems

Net als bij Adviesgroep Koi en vijver adviseur Ronald Stam werd het hebben van een serieuze vijver pas in 1995 een echt serieus “dingetje”. Ik werd ook door mijn buurman aangestoken, toevallig woonde ik in die tijd dan ook naast Ronald.

Al vrij snel kwamen we er achter dat het houden van vissen wat minder eenvoudig is dan het lijkt. Het graven van een gat, folie erin stoppen gevolgd door water en dan aanvullen met vissen bleek niet helemaal de ideale strategie. Er kwam aanzienlijk meer bij kijken. Na een poosje “aan modderen” ontdekte ik Nishikigoi Vereniging Nederlander bleken zo verschrikkelijk veel meewegende factoren te zijn…

Uitgebreid pakket aan cursussen en workshops gevolgd bij o.a. Joop van Tol

In de loop van de tijd werd ik steeds actiever in de koi wereld. Ik hoorde en zag steeds meer schrijnende zaken voorbij komen. Het feit dat de koi in de vijvers het over het algemeen helemaal niet zo goed hebben als wij denken begon mij te irriteren. Daarna volgden alle mogelijke cursussen waaronder de “Barneveld” cursus. Deze wordt tegenwoordig de Koi University genoemd en ik legde ze allemaal met een goed gevolg af. Op het gebied van watermanagement en koi houden verhoogde ik dus mijn kennisniveau en begon het zelfs te delen. Ik heb samen met Joop van Tol, tegenwoordig bekend van zijn boek de koibijbel  en het cursusprogramma van KoiToday, voor de NVN vele cursussen mogen geven. Mede dankzij al die cursussen werd ik gevraagd om de Gezondheidsdienst van de NVN, de Koi Vijver Adviesdienst, te komen versterken.

De valkuil die internet/social media heet

Het lijkt allemaal tegenwoordig natuurlijk veel makkelijker dan vroeger toen wij aan de hobby begonnen. Als je iets niet weet dan open je Google, die weet alles… toch? Of niet? Mocht je het niet kunnen vinden dan ga je naar Facebook en je vraagt in één van de 172.324 Koi gerelateerde groepen om hulp. Uiteraard zit daar dan vervolgens altijd wel weer één van 12.387.129 experts die jou het juiste antwoord geeft of beter gezegd waarschijnlijk… denkt te geven.

Toen wij begonnen was de informatie schaarser maar wel veel accurater. Nu zijn er vele zelf verklaarde experts zonder enige vorm van opleiding die claimen voor elk probleem een oplossing te weten. De kunst is tegenwoordig eigenlijk het vinden van dat ene juiste antwoord tussen de honderden foutieve. Neem geen risico en ga voor kwaliteit, je koi verdienen het!

Idealisme, de koi heeft er niet voor gekozen om in onze vijver te zwemmen

Het enige dat zou moeten tellen is welzijn van koi. Dit zullen we moeten bewerkstelligen middels een tip-top waterkwaliteit. Koi houden is water houden leerden wij in 1995 al. Mocht het dan toch eens niet helemaal goed gaan of twijfel je aan de gezondheid van je koi en/of je eigen kennisniveau schakel dan bewezen experts in.

Het idealisme bestaat er bij mij uit dat ik graag koi wil helpen door de kennis van hun houders te verhogen. Dit doe ik zoals gezegd voor de KVA, voor een bevriende dealer en ook voor Adviesgroep Koi en vijver. Voor hoe meer koi ik het welzijn kan verhogen des te beter het is toch? En het maakt mij niets uit welke pet ik dan op heb, daar ziet die koi toch niets van.

Tegenwoordig coördineer ik wat zaken tijdens de Holland Koi Show. Daarnaast organiseer ik Koi reisjes en ben ik ook nog in opleiding om net als mijn ex-buurman jurylid voor de Zen Nipppon Airinkai (ZNA) te worden. Daarmee kan ik aan mijn koi hobby weer een geheel nieuwe uitdaging en dimensie toevoegen.

Adviesgroep Koi en vijver Adviseur: Ruud Bessems
Ruud (rechts) tijdens de ZNA East Thailand Show

About The Author

Related Posts