John Cleven

Adviesgroep Koi en vijver adviseur: John Cleven

Adviesgroep Koi & vijver adviseur: John Cleven
John bij de vijver

Hallo koivrienden, mijn naam is John Cleven. Ik woon mijn hele leven al in Brunssum (Zuid-Limburg), waarvan al ruim 30 jaar samen met Marleen. Onze 2 zoons zijn inmiddels al een aantal jaren de deur uit.

De afgelopen 45 jaar heb ik gewerkt als fysiotherapeut, waarvan de laatste 35 jaar als eigenaar van maatschap de Bundeling. Toen wij in 1999 verhuisden naar een vrijstaande woning kon mijn grote wens ( een vijver ) eindelijk in vervulling gaan. Na verschillende boeken geraadpleegd te hebben en zeer vele goed bedoelde adviezen van “experts”, ben ik aan mijn eerste vijver begonnen. Zeer klassiek: 10 kuub,niervormig model met 5 watervallen, plantenvijver, substraat maar wel al 1 bodemdrain, borstels en matten (wow).

Leren met vallen en opstaan

Wat er allemaal mis kon gaan ging ook mis. Ik kan gerust zeggen dat ik alle fouten die je maar kon maken, ook daadwerkelijk gemaakt heb. Zoals bijna iedereen die aanvankelijk met borstelkamer is begonnen, was ook ik uiteindelijk het spoelen zat en moest er een zeef komen. De 10 kuub werd 25 kuub met matten, bead, bewegend bed en Trickel (wow).

Toch ging het daarna pas echt helemaal mis. Niemand van de zgn experts had mij gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid van al deze systemen in een zeer kleine niet verwarmde ruimte. Toen bij minus 18gr bijna alles bevroren was, gaf de draadalgenexplosie (gevolgd door bestrijding en aansluitend enorme vissterfte) in het voorjaar de laatste druppel. Vanaf dat moment wilde ik niet meer afhankelijk zijn van adviezen, maar zelf meer kennis vergaren om herhaling van deze ellende te voorkomen.

Advies geven

De hoogst mogelijke opleiding was de koi-University. Met heel veel enthousiasme en plezier heb ik deze 3 jaar geleden op het hoogste niveau afgesloten. Er werd direct gevraagd of ik in het zuiden KVA-er wilde worden. Inmiddels heb ik al vele bezoeken afgelegd en vind het heel dankbaar om koihobbyisten te helpen maar vooral om het kennisniveau van de koibaasjes of bazinnen iets op te krikken.

Adviesgroep Koi en vijver: Vijver John Cleven
De vijver van John

Inmiddels heb ik mijn bedrijf kunnen overdragen aan mijn opvolgers en ben nu ruim 2 maanden met pensioen. De reeds lang geplande vereenvoudiging van mijn zeer ingewikkelde filtersysteem ( wordt vervangen door combitrommel) gaat nu echt gebeuren. Ook voor de uitbreiding als adviseur bij de AK- groep is er nu de mogelijkheid. Waardoor ik mijn hobby nog intensiever kan benutten en beschikbaar ben voor alle koi liefhebbers.

About The Author

Related Posts