Planten in en rond de vijver

De planten in en rond de vijver zijn net zo belangrijk voor de vijverbeleving als het water en de vissen. De planten maken het af. Er zijn echter een aantal bomen / struiken die giftige stoffen bevatten en daardoor beter niet bij de vijver kunnen groeien.

Adviesgroep Koi en Vijver - Planten bij de vijver
Planten bij de vijver maken het af

Op deze pagina hebben wij een opsomming gemaakt van de meest voorkomende planten die een mogelijk gevaar voor de vissen kunnen zijn. Hierbij is van toepassing dat één blaadje of één bloemetje in de vijver niet dodelijk zal zijn. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Daarnaast hebben wij ook een aantal planten genoemd die het juist heel goed doen rond de vijver en in staat zijn afvalstoffen uit het water op te nemen. Stel hierbij niet teveel voor. De sierwaarde is hoger dan de werking als filter.

Onderstaande informatie is afkomstig van de site Plants For a Furure. Met toestemming van deze site hebben wij de relevante informatie hier weergegeven. Als u op het kader van de betreffende plant klikt, zal u worden doorgelinkt naar de site van Plants For a Future, en daar alle info aantreffen (onderin de site is de taal te selecteren).

Vooralsnog hebben wij 2 groepen met planten gemaakt.

  • De rood gemarkeerde planten zijn minder geschikt rond de vijver.
  • De blauw gemarkeerde planten zijn gewilde planten in het moerasgedeelte van een vijver.
Planten die beter niet bij de vijver kunnen staan.
Blauweregen
Brem
Goudenregen
Notenboom
Paardenkastanje
Taxus
Wilg
Planten geschikt voor moeras / plantfilter
Dotterbloem
Gele lis
Heermoes
Japanse holpijp
Kalmoes
Kattestaart
Pitrus / Biezenkoppen
Waterviolier
Zwanenbloem

 

 

Deze lijst is niet compleet!
De meest gangbare giftige planten zijn opgenomen in deze lijst en voor de waterplanten hebben wij nog maar een klein deel het aantal mogelijke planten opgenomen in de lijst.

Deze lijst zal mogelijk in de loop van de tijd aangevuld worden met meer bomen / struiken die juist wel of niet geschikt zijn bij een vijver. Wilt u van een specifiek soort weten of deze wel of niet giftig is, kijk dan op Plants For a Futere of mail ons.

 

 

 

Wisteria

 Het zaad van alle leden van dit soort is giftig. De schors bevat een glycoside en een hars die zowel giftige zijn. Het zaad en peul bevat een hars en een glycoside genaamd wisterin. Ze zijn giftiging en veroorzaken milde tot ernstige maag-darmkatar.

Cytissus

Adviesgroep Koi en vijver - Cytisus Scoparius

Laburnum

AdviesgroepKoienVijver - LaburnumAnagyroides

Juglans

Adviesgroep Koi en Vijver - Juglans Regia

Aescules

Adviesgroep Koi en Vijver - Aesculus Hippocastanum

Taxus

 Adviesgroep Koi en vijver - Taxus Baccata

Salix

Adviesgroep Koi en vijver - Salix Alba
 

 

 

Caltha palustris – L.

Over het algemeen zijn het planten met grote bladeren aan stevige stelen die rijkelijk bloeien. Dotterbloemen behoren daardoor absoluut tot de mooiste moeras- en oeverplanten. De hele plant, maar vooral de oudere delen, bevat giftige glycoside protoanemonin. Zolang de plant niet in het water staat, kan het zeker geen kwaad.

Iris pseudacorus – L.

Zeer snel groeiende waterplant en daarmee zeer geschikt voor het plantenfilter. De bladeren, en met name de wortelstokken, van deze soort bevatten een irriterende harsachtige substantie genaamd irisin.

Equisetum Arvense – L.

De plant wordt ook wel 'roobol', 'akkerpaardenstaart', 'kattenstaart' of 'unjer' genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top.

Equisetum Hyemale – L.

Japanse holpijp of Schaafstro is een vaste plant die behoort tot de paardenstaartenfamilie. De plant wordt ongeveer 80cm hoog en staat graag in de zon of halfschaduw. Eten van grote hoeveelheden van de plant kan giftig zijn. Dit is omdat het een stof bevat die het lichaam van het vitamine B kunnen beroven.

Acorus calamu – L.

Een snelle groeier voor de moeraszone. Woekeren komt voor, maar er is gemakkelijk in te grijpen door lichte snoei van de worterstokken. Uitbreiding gaat altijd in de breedte, uitzaaien gebeurt zelden. De essentiele olie in de wortels van sommige populaties bevat giftige stoffen. Zorg dat snoeisel niet los in de vijver komt.

Lythrum salicaria – L.

De plant heeft meestal tussen de 0,60-1,20 m lange, rechtopgaande, kantige stengels met vertakkingen. De 3-8 cm lange, lancetvormige tot eironde bladeren staan met twee of drie kruisgewijs tegenover elkaar, maar aan de top verspreid. De plant groeit in pollen met wortels tot een meter diep.

Juncus conglomeratus – L.

Biezenknoppen en Pitrus lijken erg op elkaar. Het zijn een dichte pollen vormend, overblijvend kruid. Het is een plant van natte, zure grond; in schraalgraslanden, duinvalleien, afgravingen, op natte heipaden en op kapvlakten. De soort komt algemeen voor in Nederland.

Hottonia palustris – L.

Deze waterplant groeit vooral onder water. De bloemen staan in groepjes van meestal 6 in een krans.

Butomus umbellatus – L.

 De zwanenbloem is een moerasplant met roze bloemen in de Zwanenbloemfamilie. De bloem heet zwanenbloem omdat de stampers een vorm hebben die sterk lijkt op sierlijke zwaantjes. De zes stampers hebben aan de voet nectarklieren. Deze waterplant staat het liefst in de schaduw.

 

 

 

 

 

About The Author

Related Posts