Trichodina / Trichodinella
Een ronde parasiet die zich in de koi “boort”. Wat irritant is voor de Koi. Die gaat hierdoor flitsen en springen. Dit in de hoop om zo van deze jeuk af te komen
Levenscyclus: De parasiet vermeerdert zich door rechtstreekse celdeling.
Dit kan heel snel gaan als de omstandigheden juist zijn. Denk hierbij aan een slechte waterkwaliteit en stress in de vijver.
Categorie: Celiaat of wimpeldiertje. Een ééncellig organisme. Een schotelvormig protozo met rondom trilhaartjes (vormvast).
Verschillende families van de Trichodinae vallen onder deze naam. Trichodinella is wat kleiner en hardnekkiger dan de grotere variant.
Symptomen van een infectie : Verhoogde slijmproductie. Flitsen en springen. Lucht happen, lusteloosheid en op de bodem liggen. Aangetaste kieuwen en huidbeschadiging.
(Sterfte vooral bij jonge vissen)
Bijeffecten: Door beschadiging en verzwakking krijgen andere parasieten een kans om toe te slaan. Hierbij kunnen er bacteriële infecties ontstaan.
Herkennen
Hoe te herkennen: Onder de microscoop. Hierbij is een vergroting van 40-100x voldoende.
Een ronde parasiet (ongeveer 0,05 mm) met een heel herkenbare hakenkrans aan de onderzijde. Maakt een voortdurende ronddraaiende beweging. Dit als er ruimte is om te bewegen. Waarbij er door de haakjes delen van de huid of kieuwen worden afgeschraapt. Deze los geschraapte cellen dienen als voedsel. Een vis kan daardoor bijna kaal gegeten worden. Dan verliest hij zijn beschermlaag.
Kaal gegeten en dode vissen worden snel verlaten.
Ontstaan: De Trichodina wordt ook wel een vuilwaterparasiet genoemd. Al gaat dat lang niet altijd op. Deze parasiet slaat toe op het moment dat de vis een verminderde weerstand heeft.
Behandeling
Behandeling: Meestal is één behandeling genoeg. Deze behandeling is het meest effectief met Kaliumpermanganaat.
In sommige gevallen is deze parasiet erg hardnekkig. Dan kan de behandeling tot 3 dagen achter elkaar worden herhaald.
Medicatie: Kaliumpermanganaat, Formaldehyde/Malachietgroen, Acriflavine, Chloramine T.
Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!
Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting. Zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit. Verwijder tevens absorberende materialen (zeoliet of actieve kool). Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik vooral geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend!
Vergeet tevens niet om jezelf goed te beschermen. Zoals door het dragen handschoenen en beschermende kleding. Maar ook een veiligheidsbril en mondkapje!