Kieuwworm (Dactylogyrus)
De kieuwworm is een uitwendige eierleggende koi parasiet. Door zijn levenscyclus is eenmalig behandeling niet voldoende. Afhankelijk van de temperatuur moet de behandeling minimaal 2 keer worden uitgevoerd.
Levenscyclus: De kieuwworm is een eierleggende uitwendige parasiet, de eitjes verlaten de vis en komen vervolgens in de vijver uit (afhankelijk van de watertemperatuur).
Uitgekomen wormen gaan daarna weer op zoek naar een nieuwe gastheer.
– Volwassen kieuwwormen kunnen 4-8 dagen overleven buiten een vis, na het uitkomen van de eitjes kunnen de larven maar een paar uur zonder gastheer. De eitjes kunnen een langere tijd sluimerend in de vijver aanwezig zijn.
Categorie: Wormachtige.
Symptomen: Kopschudden. Lucht happen. Schuren en springen. Het gesloten houden van één kieuwdeksel. Schichtig of achteruit zwemmen.
Dit komt door irritatie bij de kieuwen. Hierboven beschreven gedrag is niet normaal voor Koi. Dit doen ze dus alleen om van de jeuk / irritatie af te komen.
Overmatige slijmproductie in de kieuwen (door de hier aanwezige kieuwwormen), lusteloosheid.
Bijeffecten: Bacteriële infecties, schimmel, protozoa (Trichodina) door verminderde weerstand, wondjes en beschadigde of verlies van slijmhuid.
Herkennen
Hoe te herkennen: Onder de microscoop door middel van een huidafstrijkje. Hierbij is een vergroting van 40-100x voldoende. De Kieuwworm is 0,1 – 0,3 mm groot.
Heeft twee grote haken en een krans van kleinere haakjes. Deze haaktjes worden gebruikt om zich vast te houden.
De kopkant is in vieren gedeeld. Hierin vier duidelijk herkenbare oogvlekken.
Anders dan de huidworm is de kieuwworm eierleggend. Er zijn dus geen kleintjes in de moederparasiet te zien.
De Huidworm (Gyrodactylus) en de Kieuwworm worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er een aantal opvallende verschillen. Met enige ervaring zie je het zo. In onderstaande afbeelding zijn ze naast elkaar gezet.
Behandeling
Behandeling Kieuwworm: Als er meerdere exemplaren worden gevonden, twee of drie keer behandelen. Eitjes zijn ongevoelig voor de meeste middelen. De doseerfrequentie is afhankelijk van de watertemperatuur en de werkingsduur van het middel. Dit komt omdat de temperatuur bepalend is hoe snel de eieren uit komen. Dus hoe snel de nieuwe wormen geboren worden. Het is de bedoeling dat de nieuwe behandeling wordt uitgevoerd voordat de nieuw geboren wormen eieren kunnen leggen. Daarmee wordt de cyclus dus doorbroken.
Immers de behandeling is niet tegen de eitjes maar tegen de wormen.
Hieronder een tabel zoals veel wordt gebruikt. Waarschijnlijk ziet u een soortgelijke tabel in de bijsluiter. Zoek hierin de geadviseerde behandelcyclus op.
Doseerfrequentie:
Algemeen advies: na 7 dagen
20 graden | 5 dagen |
15 graden | 7 dagen |
10 graden | 10 dagen |
4-6 graden | 13 dagen |
*Bij lagere temperaturen (< > 4 graden) niet behandelen!
Medicatie: Flubendazole – Praziquantel – Mebendazol – Triclam – Gyrodex – Expara – Lernex.
Medicatie: Let op! Tegen een aantal middelen is reeds resistentie opgetreden, waardoor er een hogere dosering nodig is. Anders overgaan naar een andere werkzame stof!