Huidworm (Gyrodactylus)

Huidworm (Gyrodactylus)

Adviesgroep Koi en vijver - Huidworm
Huidworm

De huidworm is een Koi parasiet die in staat is tot zelfbevruchting. Een éénmalige behandeling met medicatie is meestal voldoende.

Levenscyclus: De Gyrodactylus is levendbarend. Daarbij ook nog eens in staat tot zelfbevruchting.
Tussen de 5 tot 10 dagen wordt een nieuw jong geboren. Deze snelheid is afhankelijk van de temperatuur!
Onder deze ideale omstandigheden kan deze parasiet zich enorm snel voortplanten. Vooral omdat de jongen in de buik van de moeder al weer een kind kunnen dragen.
– Volwassen huidwormen kunnen ongeveer 1 week overleven zonder vis, de larven slechts een paar uur.

Categorie: Wormachtige. Daarbinnen kan Gyrodactylus gerekend worden tot de groep van Trematoden.

Symptomen: Flitsen. Schuren en vaak springen. Maar ook schichtig zwemmen. Een overmatige slijmproductie. Het lijkt hierdoor alsof de vissen jeuk hebben. Ze halen hierdoor capriolen uit om van de jeuk af te komen. Dit doen ze niet omdat het zo leuk is in de vijver.
In later stadium: Vermagering. Lusteloosheid. En een verminderde of gestopte eetlust. Gerafelde vinnen, verkleuring.

Herkennen

Koi parasiet
Huidwormen

Hoe te herkennen: Onder de microscoop, door middel van eenhuidafstrijkje. Vaak al bij een vergroting van 40-100x. De huidworm is 0,3 – 0,5 mm. groot. Heeft twee grote haken en een krans van kleine haakjes. Hiermee houd hij zich vast. De kant van de kop is in tweeën  gedeeld. In de worm is het embryo vaak al zichtbaar en er kunnen tot 4 generaties “jongen” al in ontwikkeling zijn. Deze worm heeft geen oog vlekken.

Adviesgroep Koi en vijver - Huidwormen
Huidwormen (bij wat pigment)


De huidworm en de Kieuwworm Dactylogyrus worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er een aantal opvallende verschillen. Met enige ervaring zie je het zo. In onderstaande afbeelding zijn ze naast elkaar gezet. Hierin zijn de verschillen snel duidelijk.

Adviesgroep Koi en vijver - Huidworm versus Kieuwworm
Let op, een kieuwworm is geen baby huidworm. De Kieuwworm is kleiner dan de huidworm.



Bijeffecten:
Bacteriële infecties, schimmel, protozoa (Trichodina) door verminderde weerstand, wondjes en beschadiging of verlies van slijmhuid.

Behandeling

Behandeling huidworm: Alleen bij uitbraak, één behandeling is normaal gesproken voldoende! Dit omdat alle wormen worden aangepakt. De kieuwworm daarentegen moet wel vaker behandeld worden. Dat komt omdat die eierleggend is. Deze eieren vragen een andere aanpak.

Medicatie: FlubendazoleMebendazolPraziquantel -Triclam – Gyrodex – Expara – Lernex.

Let op! Tegen een aantal van deze middelen is reeds resistentie opgetreden. Hierdoor is er een hogere dosering nodig. Of overgaan naar een andere werkzame stof.

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.

About The Author

Related Posts