Costia (Ichtyobodo)

Costia (Ichtyobodo)

Adviesgroep Koi en vijver - Costia
Costia

Een levensgevaarlijke en moeilijk vindbare parasiet. Deze parasiet vermeerdert zich door rechtstreekse celdeling.

Levenscyclus:
Costia overleefd en vermenigvuldigen zich bij een temperatuur van 2 tot 38 graden Celsius. Dit vermenigvuldigen gebeurt door rechtstreekse celdeling. Bij hogere temperaturen gaat dit vermenigvuldiging enorm snel.
Waardoor het een gevreesde, gevaarlijke parasiet is.
Deze parasiet kan massale sterfte kan veroorzaken. Waarbij vooral jonge vissen kwetsbaar zijn.

Adviesgroep Koi en vijver - Costia versus Huidworm
Costia rond een huidworm. Stop niet met zoeken als de huidworm gevonden is, maar zorg dat u zeker weet dat er geen Costia aanwezig is.

Categorie: Protozoa of oerdiertje, een ciliaat of wimpeldiertje.
Costia is een ééncellig dierlijk organisme.

Symptomen: Melkwitte troebeling door extra slijmproductie.
Lusteloosheid. Slechte eetlust. Lucht happen en moeilijke ademhaling. Gevolgd door hangen aan de oppervlakte. Soms schuren, flitsen en vinknijpen.
Vaak komt hij voor bij wonden samen met een mindere waterkwaliteit.
Ook kan de parasiet de vis binnendringen. Dit gebeurt via onder andere de cloaca (anus).

Bij een zware besmetting: Rode huid met stress adertjes. Vooral als de kieuwen zijn aangetast kunnen de ogen invallen. Hierbij gaan de vissen zwaar ademen. Dan hangen ze aan de oppervlakte. Vaak met de vinnen tegen het lijf. Uiteindelijk gevolg sterfte.

Bijeffecten: Wondjes. Bacteriële infecties. Soms gerafelde vinnen. Rode adertjes en ingevallen ogen. Kieuwschade waardoor zuurstofopname moeilijker wordt.
Door verzwakking vatbaar voor andere parasieten.

Hoe te herkennen

Onder de microscoop door middel van een huidafstrijkje. Kijk hierbij met een vergroting van 200-400x. Costia is een boonvormig flagellaat. Tevens heeft hij 4 flagellen. Deze zijn niet te zien bij deze vergroting.

Bij 200-400x is de parasiet ongeveer even groot als losse slijm vlokjes. Zoek onder de microscoop een stroming. Focus daarop. Wanneer hierin enkele “vlokken” tegen de stroom in bewegen is het raak.

Hij is zeer beweeglijk. Tevens draait hij voortdurend om zijn eigen as. In het vastgehechte stadium lijkt de parasiet op een peer. De grootte varieert tussen de 15-20 micron.
Moeilijk vindbaar. Daarom wordt hij gemakkelijk over het hoofd gezien!
Dit komt ook omdat deze parasiet zich op enkele plekken kan concentreren. Maak je afstrijkje daarom van rug, vinnen, kieuwen, anus. Let op evt. rode plekken of geïrriteerde schubben. Dode vissen worden vaak snel verlaten. Dit is één van de kleinste uitwendige Koi parasieten!

Behandeling

Een behandeling is in de meeste gevallen voldoende.

Medicatie: Formaldehyde 40%. Kaliumpermanganaat. FMC. Acriflavine of Metronidazole.

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting. Zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit. Verwijder tevens absorberende materialen (zeoliet of actieve kool). Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik vooral geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend! Vergeet niet om jezelf goed te beschermen. Zoals door het dragen handschoenen en beschermende kleding. Maar ook een veiligheidsbril en mondkapje!

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.
Het gebruik van middelen is niet zonder risico!

Zie ook het artikel over Costia op KoiQuestion.

About The Author

Related Posts