Betadine® zalf

Betadine is een werkzaam tegen: Bacteriën, schimmels en virussen.
Het is een breedspectrum ontsmettingsmiddel voor wonden. Het bevat bevat povidon jodium 10%.

Gebruik onder voorbehoud: Een kleine wond twee tot drie keer per week plaatselijk aanstippen. Dat kan je het beste doen door de Koi te vangen. Wanneer deze in de bak met weinig water zit kan je er vaak goed bij. Klem de vis dan tegen de wand aan de kant waar jij staat. Draai de koi al dan niet op zijn rug. Daar wordt hij meestal rustig van. Masseer de Betadine zalf op de verwonding. Probeer dit zo lang mogelijk droog te houden. Maar hou de vis hier niet overbodig (met de kieuwen) boven water.
Vermijd hierbij ook dat de onverdunde zalf in aanraking komt met de kieuwen.

Betadinezalf
Betadinezalf wordt gebruikt om wonden schoon te maken

Betadine zalf is een vetvrije zalf die bij mensen een ademende, poreuze korst op de wond vormt. Op de vis zal het enige tijd op de ingesmeerde plek blijven zitten en daarmee kleine wondjes schoon maken. Geschikt voor het desinfecteren van schaafwonden, schubben en grotere oppervlakkige wonden. Zeker de plekjes waar de wat grotere parasieten aanhechting hebben gehad aan de Koi (zoals de ankerworm) moeten met Betradine worden ingesmeerd als de parasiet wordt verwijderd.

Betadine scheikundige weergave
Betadine scheikundige weergave (bron wikipedia)

Er zijn veel kant en klare producten in de handel. Lees bij aankoop van een kant en klaar product altijd zorgvuldig de bijsluiter. Volg deze gebruiksaanwijzing dan op.

De Adviesgroep Koi & vijver kan niet aansprakelijk worden gehouden voor het gebruik van medicatie en de gevolgen hiervan.
Dit is geheel voor eigen risico.

Meer info op Wikipedia

About The Author

Related Posts