WBVR? Advies voor als alle hulp nodig is.

Tekst: René Grootscholten
Foto’s: www.wur.nl

Deze week hebben wij opnieuw kennis gemaakt met
Dr. Olga L.M. Haenen, van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en kregen advies wanneer de adviseurs bij haar kunnen aankloppen.

Bij  Wageningen Bioveterinary Research (nu WBVR, voorheen het CVI), wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheid van dier en mens. Dr. Olga Heanen, hoofd van de afdeling vis, schaal en schelpdieren kan ons alles vertellen over diverse visziektes waar wij liever niet mee te maken krijgen. Als Koi en vijver adviseurs zijn we verplicht onze kennis op peil te houden! En om te weten waar we aan kunnen kloppen als er meer hulp nodig is dan wij kunnen op dat moment kunnen bieden.

Microscopisch onderzoek slijmhuid koi
Microscopisch onderzoek slijmhuid koi

Gezondheidsproblemen koi

Indien uw koi te maken heeft met gezondheidsproblemen zullen wij als eerste een aantal standaard controles doen. Dit om te achterhalen of de leefomgeving van de koi kwalitatief in orde is. Wij controleren het water, de vijver en de (slijmhuid) van de koi. Meestal zijn parasieten de boosdoeners, in overleg met een koi-arts kan dan worden gekozen voor een behandeling. 

Adviesgroep koi en vijver: WBVR - labtest
Bacteriologisch onderzoek

Maar in een aantal gevallen zal het om een virus of een bacterieel probleem gaan. De koi hebben dan wonden waar geen aanwijsbare verklaring voor is. Dan kan diagnostisch onderzoek uitwijzen op welke manier de problemen te behandelen zijn. 

Kennismaking

Door deze kennismaking hebben wij een duidelijk beeld gekregen wanneer wij u het beste kunnen doorverwijzen naar een koi-arts of naar het WBVR (al kan dat natuurlijk ook in overleg met een koi-arts).
Tegelijkertijd heeft het WBVR kennis met ons gemaakt.  Vijver eigenaars die rechtstreeks bij het WBVR aankloppen kunnen weer naar de Adviesgroep Koi en vijver worden doorverwezen als de problemen minder verontrustend klinken.

Hier nog een link naar de site, waarmee u een bron van nieuwe informatie opent…

About The Author

Related Posts