Voerbeleid
De koi is een koudbloedig dier. Dat houdt in dat zijn lichaamstemperatuur afhankelijk is van de watertemperatuur. Hier dienen wij rekening mee te houden.
Hoeveel en Wat mag ik Wanneer voeren?
Dit is een onderwerp wat menig koihouder bezighoudt.
Het is ontzettend belangrijk om de soort / hoeveelheid voeding aan te passen aan het seizoenen. Voor elk jaargetijde zijn er verschillende voersoorten. Daarvan is de samenstelling is anders. Afgestemd op een optimale verteerbaarheid bij een bepaalde temperatuur.
In het voorjaar zal het voerschema langzaam moeten worden opgebouwd. Als het kouder wordt ook weer worden afgebouwd. Bij elke overgangsfase is het raadzaam om de voeren voor een korte periode te mengen. Ook meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden geven komt ten goede. De organische belasting in de vijver blijft hierdoor stabieler. En dit zal de waterkwaliteit gunstig beïnvloeden.
De hoeveelheid die kan worden gevoerd hangt af van de watertemperatuur. Daarnaast van de leeftijd van de koi. En welk doel u voor ogen hebt. Kijk daarvoor even in onze voertabel.
De eiwit/vet behoefte van oudere koi ligt lager dan bij jonge koi. En in een gemengde vijver zal er dus van een gemiddeld voerbeleid moeten worden uitgegaan.
Hobbyisten die op een hoger niveau aan het vijveren zijn zullen specifiekere eisen stellen.
Het voer wordt na vertering door de koi weer uitgescheiden als stikstof in de vorm van ammonia!
In het filter, maar ook op de wanden van de vijver zitten een enorme hoeveelheid bacteriën die deze afvalstoffen uiteindelijk omzetten naar stoffen die niet meer giftig zijn.
Het aantal afvalverwerkende bacteriën groeit met het aanbod van voedsel in combinatie met de watertemperatuur. Dit proces gaat erg langzaam!
Daarom is het ontzettend belangrijk om in het voorjaar de hoeveelheid voer langzaam op te bouwen. Daarbij structureel de waterwaardes te meten!
Elke keer als de hoeveelheid vrijgekomen ammonia niet meer meetbaar is kan de hoeveelheid voer iets worden verhoogd.
Vergeet hierbij niet de andere waterwaarden ook te meten!
Omdat de vissen in het voorjaar actiever worden en om meer voer gaan vragen is het erg moeilijk voor de eigenaar om dit te weerstaan.
Heel vaak wordt onderschat hoe belangrijk discipline hierbij is! In het voorjaar zijn er weinig bacteriën. Het voer wordt omgezet in ammonia. Nog niet al dit vuil wordt afgebroken. Met een ammoniakpiek als gevolg. Schommelende waterwaarden veroorzaken stress, met alle problemen van dien!
Dit geeft dus aan dat het gebruik van het juiste voer, het afwegen en langzaam opbouwen van de hoeveelheid die gegeven kan worden in relatie tot de gemeten waterwaardes ontzettend belangrijk is!
Als richtlijn kunt u er vanuit gaan dat in de zomermaanden (watertemperatuur 20 graden), u per dag 1.5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de Koi zou kunnen voeren. Jonge koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!
Hiervoor staan op onze site tabellen. Die u kunt gebruiken om het gewicht van uw koi bij benadering te berekenen.
De aanloop naar dit percentage zal “zoals beschreven” heel geleidelijk moeten worden opgebouwd.
Ook moet het voer in ongeveer 5 min. per gift worden opgegeten.
Veel mensen schrikken als ze gaan berekenen hoeveel hun vissen zouden mogen eten. In de praktijk wordt heel vaak te weinig gevoerd.
Let wel goed op!
Als bij het meten van de waterwaarden blijkt dat de afvalstoffen niet meer worden afgebroken, is waarschijnlijk de grens van de capaciteit van het filter overschreden.
De eerste stap is het voerbeleid te reduceren. Evenals extra waterverversingen toe te passen. Daarna zullen er maatregelen moeten worden genomen. Minder vissen gaan houden? Of een aanpassing van het filter maken?
Denk altijd om juiste de balans!
Soorten voer:
Zomervoer
is samengesteld voor het groeiseizoen. Deze kan vanaf 15 graden worden gevoerd. Dit kan evt. worden aangevuld met zo nu en dan een extraatje. Denk hierbij aan garnalen, bruinbrood of zomerfruit.
Herfst of lentevoer
is zeer geschikt als overgang naar het koudere herfst seizoen. Of als voorbereiding op het komende groeiseizoen. Te geven bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Wintervoer
is specifiek geschikt voor watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden.
Als de ondergrens van 6°C is bereikt is het tijd voor een voer stop!
In deze koude winterperiode zal een koi het voer heel slecht of niet meer kunnen verteren. Met als gevolg dat het de vis meer energie kost dan dat het oplevert.
Het voer kan zelfs in de darm blijven zitten. Dit zonder te worden verteerd. Wat kan leiden tot problemen in het voorjaar!
Het voeren start zodra de watertemperatuur weer stabiel op 6 graden of hoger komt. Dan kan worden begonnen met het voeren. Langzaamaan opbouwen door kleine beetjes in een keer te geven.
Aanvullend:
Naast de drijvende korrel wordt de zinkende korrel vaak bijgevoerd. Hierdoor kunnen de vissen die iets schuwer zijn ook hun portie binnen krijgen. Daarnaast zijn er nog een hele reeks aanvullende voeren op de markt gebracht. Die gericht zijn op:
- extra groei.
- vitamine toevoegingen.
- herstel van binnenuit.
- verbetering van huidkwaliteit.
- slijmlaag.
- voor het beïnvloeden van bepaalde kleuren.
- Er is zelfs voer waar medicatie in is verwerkt!
Korrelgrootte:
De grootte van de korrel varieert van 0,3 mm tot 12 mm. 0,3 mm voor het opkweken van baby-koi en 12 mm voor de jumbo-koi!
Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan 3-6 mm. Deze neemt sneller vocht op. Dit komt de verteerbaarheid ten goede. Ook zijn vissen hiermee wat langer aan het zoeken. Hiermee wordt de activiteit verhoogd.
Noot van de schrijfster;
Ik realiseer me dat ik in één artikel niet alles kan beschrijven die op dit onderwerp van toepassing zijn.
De waterkwaliteit en de watersamenstelling zijn de belangrijkste zaken. Zeker als het gaat om koi houden. Om hier een beter inzicht in te krijgen worden er cursussen aangeboden door bv. KoiToday.nl. Die deze onderwerpen specifiek behandelen. Voor iedere (beginnende) koi hobbyist een aanrader!
Tekst en foto’s: Alie de Boer.