Hoeveel voer voert u?

Voertabel voor koi

De voerbehoefte van koi is moeilijk in te schatten. De een zegt “wat ze in 5 minuten opeten” de ander “gewoon 3 handjes”. Hoeveel voer voert u?
Met onderstaande voertabel kunt u berekenen hoeveel voer u behoort te voeren. Deze tabel hebben wij ook onderin dit artikel geplaatst als online-invulformulier.

Adviesgroep Koi en vijver Voertabel

Lees ook ons artikel over Voerbeleid voor meer tips over het voeren van koi.
De tabel om uit te printen staat hier.

PAS OP!

Wij kunnen het niet vaak genoeg vermelden. Ga niet ineens veel meer voeren dan dat u voorheen deed. Meer voer geeft meer vervuiling. Het filter heeft tijd nodig om mee te groeien met de nieuwe hoeveelheid vuil dat in de vijver komt.

Pas de hoeveelheid voer die u geeft daarom langzaam aan…

Heeft u een kleine vijver dan zijn stapjes van 10 gram per week al groot genoeg. Het beste kunt u 15 minuten na het voeren het water testen op de Ammoniak waarde. Deze hoort nagenoeg 0 te zijn. Is de gemeten waarde hoger, dan dient u te stagneren in de hoeveelheid voer die u geeft.

 

Werkwijze voerbehoefte koi bepalen

Op basis van de watertemperatuur heeft de vis een voerbehoefte van 0 tot 2% van zijn lichaamsgewicht. Het is voor de meeste van ons niet mogelijk om de vissen te wegen. Gelukkig is er door verschillende mensen een studie gedaan naar de lengte-gewicht verhouding van koi. Uitgaande van gezonde koi, kunnen we op basis van de lengte een goede schatting doen van het gewicht. 
Als u in het bezit bent van een meetbak kunt u natuurlijk alle koi een voor een vangen en opmeten hoelang deze vis is. Voor het bepalen van de hoeveelheid te voeren voer hoeft het echter niet op de millimeter nauwkeurig.  Meet een of twee van uw vissen op en maak op basis van die lengte een schatting voor de overige vissen.

Het gewicht staat in verhouding met de voerbehoefte, welke voor jonge koi iets hoger zal zijn en voor oudere koi juist wat lager.

Adviesgroep Koi en vijver - Door je voer een bepaalde periode af te wegen kan je constant dezelfde hoeveelheid voeren

Vul hieronder in hoeveel koi in de vijver zwemmen van de opgegeven lengte. Geef daarna op welke temperatuur uw vijverwater nu heeft. Hierna kunt u onderin het formulier zien welke hoeveelheid voer er (maximaal) gevoerd kan worden.

Hoeveel voer voert u?

Let er op, dat dit gewicht de maximale behoefte is en dus geen verplichte hoeveelheid.

Wilt u deze info per mail ontvangen, vul dan uw mailadres in.

About The Author

Related Posts