Koi vangen moeilijk? Niet met de juiste materialen!

Vroeg of later zal het nodig zijn om uw vissen te vangen! Het is handig als u dan beschikt over de juiste techniek en materialen voor het vangen van uw koi.Adviesgroep koi en vijver - Met het juiste materiaal is het vangen van een koi een fluitje van een cent

 

Dit kan zijn omdat u ze graag jaarlijks wilt meten en inspecteren. Of omdat de vis afwijkend gedrag vertoond waardoor het noodzakelijk is om een afstrijkje te maken (een beetje slijmhuid wegschrapen) voor microscopisch onderzoek. Door het gebruik van de juiste materialen kunt u de koi vangen zonder dat deze stress te bezorgen.

 • Bowl, meetbak of een inspectievat,
 • Japans schepnet,
 • Koisok.

De verschillende keuzes hieronder voor u op een rijtje.

Materialen

Bowl, meetbak of een inspectievat

Er zijn verschillende soorten en types verkrijgbaar:

 • Een gesloten meetbak.Meetbak wordt gebruikt om de koi in te plaatsen na het vangen
  Deze is het meest geschikt om koi te inspecteren te meten, of om afstrijkjes te maken (de bak is erg handig en wordt over het algemeen het vaakst gebruikt!).
 • De drijvende koi basket.
  Deze bak blijft drijven, en heeft een deksel, ideaal dus om een koi “even” in gevangen en apart te houden van andere vissen. Veel dealers maken hier gebruik van door geselecteerde vissen aan klanten te tonen (deze bak is niet geschikt voor het nemen van afstrijkjes).
 • Inspectie- / of show vat.Een showvat wordt gebruikt om de koi rustig te bekijken of te fotograferen
  Dit is een rond gesloten watervat (deze vaten worden ook vaak gebruikt voor koifotografie).

Zorg voor een voldoende ruime bak omdat kleine vissen snel groter worden!

 

Japans schepnetJapans schepnet wordt gebruikt om de koi naar een plek te begeleiden waar hij kan worden gevangen

Ook in dit assortiment is voldoende keus.
Deze netten zijn speciaal ontworpen om koi te vangen. Ze zijn ondiep en hebben een voldoende diameter. De koi kan niet verstrikt raken en heeft minder kans zich te beschadigen aan de randen van het schepnet. De meeste fouten gebeuren nog vaak doordat de koi in een te klein, of verkeerd schepnet wordt gevangen.

KoisokKoisok is een slufachtig schepnet waarmee de koi echt gevangen wordt

Een koisok is aan beide kanten open en heeft aan één kant een handvat. De koi kan zich hierin niet verstrengelen en is beperkt in zijn bewegingen wat het transport gemakkelijker en minder stressvol maakt.

Voor het overzetten van koi naar een bowl naast de vijver kan een waterdoorlatende koisok worden gebruikt, als u iets verder moet lopen (b.v. van q-bak naar vijver) dan is de waterdichte koisok zeer geschikt (welke u kiest hangt ook enigszins van een persoonlijke voorkeur af).


Een koisok is een veilige methode om een Koi van de ene plaats naar de andere te brengen. Met als voorwaarde dat de afstand niet te groot is.

Voor aansluitend advies kunt u altijd bij uw dealer terecht.

Tekst en foto: Alie de Boer

About The Author

Related Posts