Costia (Ichtyobodo)

Costia (Ichtyobodo)

Levenscyclus: Door rechtstreekse celdeling.
Costia kan overleven en zich vermenigvuldigen bij een temperatuur van 2 tot 38 graden.
Een gevreesde, gevaarlijke ziekteverwekker die massale sterfte kan veroorzaken. Jonge vissen zijn erg kwetsbaar. Vooral bij hogere temperaturen gaat de vermenigvuldiging enorm snel.

dviesgroep Koi en vijver

Costia

Symptomen: Melkwitte troebeling door extra slijmproductie.
Lusteloosheid, slechte eetlust, luchthappen en moeilijke ademhaling, hangen aan de oppervlakte soms schuren en flitsen en vinknijpen.
Costia kan de vis binnendringen, oa. in de anus, en komt veel voor in en bij wonden.

Symptomen bij een zware besmetting: Rode huid met stress adertjes, als de kieuwen zijn aangetast kunnen de ogen invallen, gaan de vissen zwaar ademen en hangen aan de oppervlakte met de vinnen tegen het lijf, sterfte.

Bijeffecten: Wondjes, bacteriële infecties, soms gerafelde vinnen, rode adertjes en ingevallen ogen, kieuwschade waardoor zuurstofopname moeilijker wordt.
Door verzwakking vatbaar voor andere parasieten.

Adviesgroep Koi en vijver

Hoe te herkennen: Onder de microscoop door middel van een huidafstrijkje bij een vergroting van 200-400x. Costia is een boonvormig flagellaat met 4 flagellen. Heeft de neiging om tegen de stroom in te zwemmen. Costia is zeer beweeglijk en draait voortdurend om zijn eigen as. In het vastgehechte stadium lijkt de parasiet op een peer. De grootte varieert tussen de 15-20 micron. Moeilijk vindbaar en wordt gemakkelijk over het hoofd gezien! Dit komt omdat deze parasiet zich op enkele plekken kan concentreren. (rug, vinnen, kieuwen, anus) Let op evt. rode plekken of geïrriteerde schubben. Dode vissen worden vaak snel verlaten. Dit is één van de kleinste uitwendige Koi parasieten!

Behandeling: één behandeling is in de meeste gevallen voldoende.

Raadpleeg voor het gebruik van medicatie altijd een specialist!
Er zijn veel kant en klare producten in de handel.
Het gebruik van deze middelen is niet zonder risico!

Medicatie: Formaldehyde 40%, Kaliumpermanganaat, FMC, Acriflavine of Metronidazole.

Waarschuwing: Denk aan een goede beluchting tijdens de behandeling, zet apparatuur zoals UVC en Ozon uit, verwijder absorberende materialen zoals zeoliet of actieve kool. Ververs veelvuldig na een behandeling. Gebruik geen medicatie door elkaar (denk daarbij ook aan zout)
Veel middelen zijn giftig of oxiderend! Vergeet niet om jezelf goed te beschermen door het dragen handschoenen en beschermende  kleding. (veiligheidsbril en mondkapje)